maandag 29 februari 2016

'Twintig verdachte Syriërs in Nederland'

AMSTERDAM In de stroom vluchtelingen uit Syrië zijn zeker twintig verdachten van oorlogsmisdaden naar Nederland gekomen. Zij kunnen niet worden uitgezet. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt het AD vandaag.

Een speciale groep binnen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) deed vorig jaar 170 onderzoeken wegens vermoedens van oorlogsmisdaden. Zestig onderzoeken richtten zich op verdachte Syriërs. Na twee jaar leverde dat tegen twintig mensen genoeg bewijs op om van oorlogsmisdadigers te kunnen spreken.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie wil volgens het AD niet zeggen tot welke groep of bij welk leger de verdachten hoorden, maar het zou niet gaan om zogeheten IS-strijders. Tot dusverre is één persoon aangehouden die tot die groep behoorde.

Illegaal
Dijkhoff kan de 'foute' Syriërs ondanks hun misdaden niet uitzetten, dat wordt tegengehouden door internationale verdragen. De groep kan pas vastgezet worden als er voor justitie genoeg bewijs is om tot vervolging over te gaan. Dit blijkt in de praktijk vaak onmogelijk.

Nederland verleent de verdachte Syriërs geen basisrechten, in de hoop dat ze het land verlaten. Tot die tijd leven ze hier in de illegaliteit.



from RTV N-H - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/180625/'Twintig%20verdachte%20Syri%C3%ABrs%20in%20Nederland'