donderdag 27 oktober 2016

OM eist taakstraf voor schietende agent

HAARLEM Een agent in burger die vorig jaar in het centrum van Haarlem schoot op een hard wegrijdende auto waarvan de bestuurder seconden eerder op hem was ingereden, moet daarvoor een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur krijgen. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), bleek vandaag voor de rechtbank in Haarlem.

Volgens de aanklager ging de 35-jarige politieman op klaarlichte dag "te snel tot vuurwapengebruik" over. Het schot doorboorde de achterruit. De bestuurder raakte gewond aan zijn been, waarschijnlijk door een stukje van de kogel. Tegen hem eiste het OM eerder een werkstraf van 120 uur, een rijverbod voor een half jaar en drie dagen cel. De celstraf is gelijk aan de tijd dat de man in voorarrest zat.

Verdacht gedrag
De agent maakte vorig jaar deel uit van een team van de politie in Haarlem dat in burger jacht maakt op winkeldieven en zakkenrollers. De bewuste dag kreeg hij samen met een collega de 43-jarige Norayr B. en zijn echtgenote in het vizier. Het stel uit Heemstede gedroeg zich verdacht, aldus de agent. De agenten besloot de twee bij hun auto op te wachten en daar staande te houden.

'Aanslag op m'n leven'
Zover kwam het niet. Bij de auto moest de agent opzij springen toen B. bij het wegrijden op hem inreed, juist toen de agent hem wilde controleren. "Het was een aanslag op mijn leven", aldus de agent. Hij besloot "in een split second" zijn dienstwapen te trekken en schoot. Een foute beslissing, aldus het OM, dat vindt dat de agent gezien de situatie naar te zware middelen greep. Zijn advocaat vroeg de rechtbank de agent te ontslaan van rechtsvervolging.

B. en zijn vrouw bleken achteraf niets te hebben gestolen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/194353/OM%20eist%20taakstraf%20voor%20schietende%20agent