zaterdag 28 april 2018

Heldernaren over politieke situatie: ''Het komt nooit tot rust"

DEN HELDER Heldenaren maken zich zorgen om de politiek in hun gemeente. Het vormen van een coalitie staat op losse schroeven nadat in het geheim een voorlopig coalitieakkoord werd opgesteld.

Donderdag kwamen ChirstenUnie, de PVV en een aantal lokale partijen tot een voorlopig akkoord, terwijl formateur Jan Nagel nog in onderhandeling was met CDA en VVD. Piet Adema, partijvoorzitter van de ChristenUnie (CU), zei vandaag  "onaangenaam verrast te zijn" dat de lokale afdeling in Den Helder onderhandelt over een nieuwe coalitie met de PVV. Hij vindt het onverstandig omdat de denkbeelden van de PVV en de CU volgens hem erg uit elkaar liggen.

Lees ook: Lokale partijen grijpen macht in Den Helder: Landelijke partijen slinks buitenspel gezet

Heldenaren is de onrust ook opgevallen. Op straat wordt er met onbegrip gereageerd. "Je stelt niet iemand als formateur aan, en dan zelf achter de rug om wat anders gaan versieren", zegt iemand. "We zijn er hier weer de dupe van in Den Helder", zegt een ander. "Nou is het weer moeilijker om alle neuzen de goede kant op de te krijgen."

Ook Jan Nagel, die dus buitenspel werd gezet, heeft geen goed woord over voor de situatie. Hij noemt het handelen van Tjitske Biersteker, fractievoorzitter van de lokale ChristenUnie, "oliedom". "Iedereen wist dat dit een doodlopende weg was, maar de lijsttrekker van de ChristenUnie wilde graag wethouder worden en dan doe je dit soort domme dingen. Ze heeft ernstig gefaald", zegt hij tegen NH Nieuws.

Lees ook: Landelijk partijbestuur ChristenUnie blokkeert nieuw college met PVV in Den Helder


Dat Beter Den Helder in het geheim afspraken maakte, komt het vertrouwen in de politiek volgens Nagel niet ten goede. "De vraag is of de partij nog geaccepteerd wordt om een coalitie mee te vormen. Het is gewoon amateurisme dat men nog dacht met de PVV langszij te kunnen komen."

Ook de Heldenaren zijn het vertrouwen in de politiek kwijt. Zij maken zich zorgen om de verdeeldheid en onenigheid. "Ik hoop dat het eindelijk tot rust komt. Maar met zoveel kleine partijen lijkt het bijna onmogelijk", aldus een bewoner. 



from NH - nieuws http://www.nhnieuws.nl/nieuws/223793/Heldernaren%20over%20politieke%20situatie:%20''Het%20komt%20nooit%20tot%20rust%22