vrijdag 29 juli 2016

OM eist vrijspraak in zaak tegen 19-jarige Syrische 'IS-strijder'

ZAANDAM Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren vrijspraak geëist voor de vluchteling die in december vorig jaar werd opgepakt omdat hij banden zou hebben met terroristische organisaties. Volgens het OM is niet onomstotelijk bewezen dat de 19-jarige jongen aangesloten is bij Al Qaida of IS.

"Hoe ernstig het feit ook is waarvan iemand verdacht wordt, de rechtsstaat dwingt er uiteindelijk terecht toe dat iemand pas veroordeeld kan worden wanneer er geen redelijke twijfel is aan zijn schuld", zei een officier gisteren tijdens de rechtszaak. 

Lees ook: Opgepakte 'Zaanse IS-strijder' blijkt jongeman met blufpraatjes

Een andere reden voor de eis van het OM is de jonge leeftijd van de verdachte. Daarnaast hebben gedragsdeskundigen een geestelijke stoornis vastgesteld bij de Syrische jongen. Door die factoren zou hij met opzet en uit stoerdoenerij onjuiste verhalen hebben verteld.

Lees ook: Syrische vluchteling uit Zaandam opgepakt voor deelname aan IS

Het is overigens niet zo dat de jongen nu direct zal worden vrijgelaten. Het OM vroeg aan de rechtbank om alle argumenten tegen elkaar af te wegen om tot een beslissing te komen. 

Aanslag 
De jongen verbleef op een asielzoekersboot in Zaandam. Hij zou daar tegen andere vluchtelingen hebben gezegd dat hij een strijder is van Al-Qaida en IS. Hij was voor zover bekend niet bezig met het plannen van een aanslag. 

Lees ook: Wilders: AZC's moeten op slot na arrestatie 'Zaanse IS-strijder'



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/189104/OM%20eist%20vrijspraak%20in%20zaak%20tegen%2019-jarige%20Syrische%20'IS-strijder'