woensdag 31 augustus 2016

Toename bijstand voor helft toe te schrijven aan asielzoekers

NOORD-HOLLAND Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt is afgelopen jaar flink gegroeid. Waren er in juni 2015 nog 442.000 mensen die die uitkering ontvingen, in dezelfde maand van dit jaar waren dat er 463.000.

De toename is voor de helft toe te schrijven aan (vooral Syrische) asielzoekers, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben, komen in aanmerking voor een bijstandsuitkering.

De stijging past in een trend, die gedeeltelijk kan worden verklaard door herhaaldelijk veranderde regelgeving. Zo heeft onder meer een groter deel van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte jongeren recht op bijstand, omdat de regels voor de Wajong zijn aangepast. Ouderen krijgen langer bijstand door de verhoogde AOW-leeftijd. 

Kans op werk
Ongeveer drie op de tien bijstandsontvangers maken gebruik van een zogeheten re-integratievoorziening. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld een participatieplaats, scholing of training, bedoeld om de kans op werk voor mensen met een uitkering te vergroten.



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/190923/Toename%20bijstand%20voor%20helft%20toe%20te%20schrijven%20aan%20asielzoekers