vrijdag 24 maart 2017

Velsen houdt vol: voorrang voor statushouders

VELSEN Velsen blijft statushouders voorrang geven op de wachtlijst voor sociale huurwoningen. De rijksoverheid stelt gemeenten daartoe niet meer verplicht, maar Velsen blijft ze bovenaan de lijst plaatsen. Dat bleek gisteravond tijdens een drukbezochte vergadering.

Insprekers kregen tijdens de sessievergadering de gelegenheid hun kritiek te spuien op wat zij een 'voorkeursbehandeling' noemen. Met name inwoners van IJmuiden en Velsen-Noord vrezen dat zij nu langer moeten wachten op een sociale huurwoning.

Afvoerputje
De meeste statushouders (asielzoekers met een verblijsvergunning) zijn tot nu toe dáár geplaatst. IJmuidenaren en Velsenoorders verwachten dat dat ook in de toekomst zal gebeuren. IJmuiden en Velsen-Noord hebben nu éénmaal de meeste sociale huurwoningen. Zij vinden dat de politiek deze deelgemeenten als een 'afvoerputje' beschouwt.

Overigens hebben niet alleen statushouders een bijzondere positie. Het geldt onder meer ook voor ouderen en slachtoffers van huiselijk geweld.

Wethouder Floor Bal gaf aan dat serieus zal worden gekeken naar een spreiding van de statushouders over alle kernen zodat niet alle druk op IJmuiden en Velsen-Noord komt te liggen. "Dat roepen ze al een tijdje'', zei Johan Vissser, één van de insprekers, ''maar er is nog niets van terecht gekomen.''

 

 



from NH - nieuws http://www.nhnieuws.nl/nieuws/202889/Velsen%20houdt%20vol:%20voorrang%20voor%20statushouders