dinsdag 30 oktober 2018

Verblijfsvergunning van een jaar voor Amersfoortse Zuzu en zijn familie

AMERSFOORT - Het zesjarige gehandicapte jongetje Zuzu, zijn broer en zijn moeder mogen nog zeker een jaar in Nederland blijven. Het gezin heeft begin deze maand een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen.

Goed nieuws voor het gezin maar het gevoel is dubbel, zegt Deborah Ligtenberg, die dicht bij het gezin staat. Want de broers zijn vorige maand ook onder toezicht gesteld (OTS). Die OTS was aangevraagd door de Raad voor de kinderbescherming. De rechter heeft dat toegekend.

Deze zomer werd al duidelijk dat het gezin procedure over het uitstel van het vertrek in Nederland kon afwachten. Zuzu heeft het syndroom van down. Zijn zeventienjarige broer Ali heeft zware stressklachten, en ook moeder Khansaa is overbelast. Ligtenberg: "Het voordeel is dat ze veilig zijn voor een jaar en hulp krijgen. Maar je wilt die ondertoezichtstelling natuurlijk niet."

Het Palestijnse gezin uit Irak zit sinds dit jaar in een appartement in het AZC. Volgens advocaat Gerben Dijkman zat de OTS eraan te komen. "Het is natuurlijk een lastige situatie met een overbelaste moeder. Maar het is wel genant. Iedereen die enigszins nadacht, zag dit aankomen, behalve de IND. Mogelijk was het anders gelopen als er eerder hulp en zekerheid was geboden."

Dijkman: "Voor nu zijn ze er zeker van dat ze kunnen blijven. Maar stel dat de OTS volgend jaar wordt ingetrokken, dan dreigt opnieuw uitzetting."



from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1834328/