vrijdag 24 juni 2016

Straathyena's geliefd en gehaat met vandalisme-video's: "Wij willen zo groot mogelijk worden en geld verdienen"

AMSTERDAM Je bent groot fan of je hebt een enorme hekel aan ze. Een groepje jongeren dat zich Straathyena's noemt, is de laatste tijd bekend geworden met hun Instagramaccount waarop vandalisme-video's worden verheerlijkt. NH wil nou wel eens weten wie die mysterieuze 'hyena's' zijn.

Lees ook: Straathyena's plaatsen nieuwe vandalisme-video: ruiten van school aan diggelen

De Straathyena's zijn vier jongens tussen de 16 en 21 jaar. Sommigen van hen hebben werk en anderen zitten nog op school, vertelt een van hen via een appje. Een telefonisch interview slaat hij af, maar via Whatsapp wil hij NH wel te woord staan.

De Straathyena's bestaan nu vijf maanden en hebben inmiddels bijna 125 duizend volgers. Het Instagramaccount hebben ze voor 100 euro overgekocht van twee jongens die het 'voor de fun' hadden opgestart, appt de anonieme hyena. "Toen had het nog tienduizend volgers. We kochten het omdat we zagen dat er steeds meer volgers bij kwamen in korte tijd. En omdat dit toen nog het enige account was dat zulke dingen online zette. Nu zijn het er honderden."

Hoeveel filmpjes krijgen jullie op een dag binnen? 
"We krijgen per dag zestig filmpjes en meer dan honderd berichten van fans. De video's verschillen allemaal van elkaar. Ik heb een album vol met ingezonden video's. Het bevat ruim vijfduizend video's van vandalisme: van ramen vernielen tot asociaal gedrag op school en nog veel meer."

Waarom is vandalisme volgens jullie zo populair?
"Omdat kinderen en jongeren allang aan vandalisme deden. En nu is er een platform voor."

Welke video was de uitschieter qua vandalisme?
"De ergste is wel van België. Een groepje jongeren gooide een steen door het politiebusje, terwijl de agent er nog in zit."

Zijn er voor jullie bepaalde redenen om iets niet te plaatsen? Gaan sommige video's die jullie binnenkrijgen te ver of kunnen jullie alles plaatsen?
"Sommige video's gaan te ver. Die delen we dan niet en verwijderen we meteen."

Wat voor video's zijn dat?
"Daar wil ik het niet over hebben."

Waarom niet?
"Omdat ik het anoniem wil houden als u het begrijpt :)"

Wat is de reden dat jullie anoniem willen blijven en weten jullie familie of vrienden dat jullie de jongens achter de Straathyena's zijn?
"Sommigen weten ervan, maar de meesten niet. De reden dat we anoniem willen blijven, is dat we niet gestoord willen worden in onze normale dagen. Het zou leuk zijn om herkend te worden, maar als ik zie hoeveel fans we hebben, houdt dat ons toch tegen."

Hoe bedoel je dat, dat het jullie tegenhoudt?
"Nou kijk, als iedereen in Nederland zou weten dat wij erachter zitten, willen de fans met ons op de foto. En ze gaan reageren op onze privé social media."

Klopt het dat jullie zelf niet filmen? Is geen enkele van de video's die jullie hebben geplaatst door jullie zelf gemaakt?
"Dat klopt. Alles wat op het account staat, is ingezonden."

De Tweede Kamer eist actie tegen jullie. Wat vinden jullie daarvan?
"Wij vinden dit onzin omdat Instagram er vol mee staat. Ook al worden wij gestopt, andere grote accounts wachten met grote ogen op dat moment. Ze zullen hun naam veranderen en vandalisme-video's plaatsen omdat het zo succesvol is. Vandalisme bestond al voor ons en dat zal altijd zo blijven. Alleen is er nu een platform voor. Omdat mensen het zien, maken ze er nu een probleem van. Voor dit op internet was, wist niemand er wat van. Maar het gebeurde ook vroeger al."

De minister van justitie noemt het schandalig wat jullie doen. Wat is jullie reactie daarop?
"Er is niks schandalig aan wat wij doen. Wij laten door video's te delen zien wat er allemaal gebeurt."

Denken jullie niet dat sommige dingen juist gebeuren omdat ze dan worden gefilmd en vervolgens op Straathyena's kunnen komen? 
"Nee, dat denken we niet. Vandalisme bestond al voordat wij bestonden."

Zijn jullie bang dat je problemen krijgt met de politie of een proces aan je broek krijgen?
"Wij zijn niet bang om in een proces te komen, of wat dan ook. Ze kunnen ons niet beschuldigen van iets wat een ander heeft gedaan. Het enige wat wij doen, is ingezonden video's plaatsen. Er zijn ook pagina's die wapens, drugs en pornografie delen. Waarom zouden zij niet schuldig zijn en wij wel?"

Volgens media-advocaten is het juridisch lastig om jullie aan te pakken. Maar dat wordt anders als er beledigende uitspraken worden gedaan of als er racisme en zware mishandelingen voorbij komen.
"Daarom posten we zulke video's niet en zullen we dat nooit doen."

Wat is jullie ultieme doel met Straathyena's? 
"Ons doel is zo groot mogelijk worden en er geld mee verdienen. We verdienen nog bijna niks. En ook al zouden we verdienen, het geld moet door vieren worden gedeeld. Dus het kan nog een tijdje duren voordat we er echt iets mee verdienen."

Lees ook: Tweede Kamer is woedend om vandalisme-video's van Straathyena's



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/187343/Straathyena's%20geliefd%20en%20gehaat%20met%20vandalisme-video's:%20%22Wij%20willen%20zo%20groot%20mogelijk%20worden%20en%20geld%20verdienen%22