dinsdag 25 oktober 2016

Dit jaar tien 'inklimmers' aangetroffen in haven IJmuiden

IJMUIDEN Dit jaar zijn in de haven van IJmuiden tot dusver tien zogenoemde inklimmers aangetroffen. Daarmee is de Noord-Hollandse haven voor migranten die illegaal het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken een veel minder aantrekkelijke plek dan Hoek van Holland en Europoort.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie maakte vandaag bekend dat er dit jaar tot en met september 840 migranten zijn betrapt die zich in Nederlandse havens stiekem in vrachtwagens hadden verschanst. 

Lees ook: Jonge Algerijnse vluchtelingen aangetroffen op IJmuidens vrachtschip

Van die 840 migranten werden er dus tien betrapt in IJmuiden. Dat aantal steekt schril af bij de 450 migranten die via Hoek van Holland illegaal Het Kanaal probeerden over te steken. In Europoort werden er 180 ontdekt. De rest - 190 migranten - werden bij binnenkomst in Engelse havens gevonden.

Lees ook: Moeder met twee kinderen uit Irak gevonden in vrachtwagen IJmuiden

Het aantal inklimmers dat dit jaar werd ontdekt is fors hoger dan vorig jaar, toen het aantal op 500 stokte. Volgens het ministerie is dat het gevolg van de verscherpte controles aan de Nederlandse zijde van Het Kanaal.

De meeste inklimmers zijn Albanezen (43 procent). De rest heeft een Pools (8 procent). Afghaans (4 procent) of Litouws (4 procent) paspoort. 



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/194208/Dit%20jaar%20tien%20'inklimmers'%20aangetroffen%20in%20haven%20IJmuiden