vrijdag 24 februari 2017

NH Peilt: Jongeren zijn positief over de toekomst

NH PEILT: Twee derde van de jongeren in Nederland ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Is dat naïef van deze groep of moeten we gelukkig zijn met deze positieve kijk?

De jongeren denken dat hun toekomst minstens net zo goed wordt als die van hun ouders destijds, ondanks bijvoorbeeld de vluchtelingen- en klimaatcrisis. Dat blijkt uit onderzoek het onderzoek van Generation What?, in totaal lieten 250.000 Europese jongeren tussen de 18 en 34 jaar van zich horen, waarvan 12.000 Nederlanders.

Laagopgeleiden
Het verschil tussen laag- en hoogopgeleiden wordt wel groter. Laagopgeleiden hebben meer behoefte aan veranderingen. De tweedeling is in Nederland zelfs het grootst van heel Europa.

Politiek
Juist die positieve kijk op de toekomst zorgt er wel voor dat jongeren zich minder geroepen voelen om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Vergeleken met andere landen in Europa hebben de jongeren hier weinig interesse voor politiek. "Ze willen niet massaal de opvolger van Martin Luther King worden, laat staan de nieuwe Mark Rutte", aldus BNN, dat het onderzoek voor Nederland leidde.

Vertrouwen
Het vertrouwen in instituties, politici, het leger, de politie en de rechtstaat is wel juist hoog. Het zou volgens de onderzoekers een verklaring kunnen zijn waarom Nederlandse jongeren vaak niet zo’n behoefte aan veranderingen hebben. Die drang is onder laagopgeleiden relatief groot. Zij geven bijvoorbeeld veel vaker aan dat ze mee zouden doen aan een opstand tegen de generatie die nu de macht in handen heeft.

Wat vind jij? 
Jongeren zijn positief over de toekomst. Gelukkig maar of naïef?

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl



from NH - nieuws http://www.nhnieuws.nl/nieuws/200972/NH%20Peilt:%20Jongeren%20zijn%20positief%20over%20de%20toekomst