vrijdag 15 december 2017

Levenslang voor Ethiopische Amstelvener (63) voor oorlogsmisdaden

AMSTELVEEN De rechtbank in Den Haag heeft vandaag de 63-jarige Eshetu A. uit Amstelveen schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden in Ethiopië. A heeft voor zijn misdaden in de jaren zeventig levenslang gekregen.

Volgens de rechtbank is het bewezen dat A. onder andere schuldig is aan de gruwelijke executie van 75 jonge mensen in een kerk op het terrein van een gevangenis. Zij werden gewurgd met touwen. Dit gebeurde in augustus 1978 tijdens het dictatoriale Derg-regime. In deze tijd was A. de gezant van de provincie Gojjam.

Lees ook: Ethiopische Amstelvener hoort vonnis voor oorlogsmisdaden in vaderland

Volgens de rechtbank heeft A. nooit spijt voor zijn daden getoond en ontkende dat hij hierbij betrokken was. De misdaden van A. zijn zo ernstig dat de rechtbank vond dat levenslang de enige toepasselijke staf is. Hij is 'kil en berekenend' te werk gegaan. Met zijn daden heeft A 'onzettend veel leed' veroorzaakt bij zijn slachtoffers.

Lees ook: Amstelvener (63) voor rechter vanwege oorlogsmisdaden in Ethiopië

Doodstraf in Ethiopië
A. kwam in 1990 naar Nederland als asielzoeker en kreeg uiteindelijk de Nederlandse nationaliteit. In zijn vaderland werd hij blij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Omdat Nederland dit vonnis niet tot uitvoer kon leggen, is hier ook een zaak tegen A. gestart. In 2015 werd hij opgepakt.



from NH - nieuws http://www.nhnieuws.nl/nieuws/216799/Levenslang%20voor%20Ethiopische%20Amstelvener%20(63)%20voor%20oorlogsmisdaden