vrijdag 23 februari 2018

De Peiling: Geen referendum over afschaffen van het referendum?

NOORD-HOLLAND Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde gisteren in met de afschaffing van het raadgevend referendum. En juist daarover lijkt het nu onmogelijk om een referendum te houden. Is dat totale waanzin of juist een goed besluit?

De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunden het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Van de oppositie stemde ook de SGP voor. Wel stelt de SGP dat de partij grote bezwaren heeft over het feit dat er over precies dit wetsvoorstel geen referendum gehouden kan worden.

Onrechtstatelijk
Ook andere oppositiepartijen zijn alles behalve positief over de gang van zaken. "Een smadelijke, gênante vertoning", noemde PVV'er Martin Bosma het. Thierry Baudet van het FvD zei het "fundamenteel onrechtstatelijk" te vinden en Henk Krol van 50Plus praat over een "blamage voor onze democratie".

[Tweet:https://twitter.com/thierrybaudet/status/966722547344605186]

Juridisch
Er was veel te doen over het wetsvoorstel. Juridisch was het bijvoorbeeld lange tijd onduidelijk of het kabinet een referendum over het afschaffen van het referendum wel kon blokkeren. Volgens de Raad van State (RvS), het belangrijkste adviesorgaan van de regering, was het juridisch haalbaar. Wel benoemde de RvS dat het aan de politiek is of de gang van zake ook wenselijk te noemen is.

[Tweet:https://twitter.com/MarijnissenL/status/966724770543915013]

Regeerakkoord
De coalitie besloot middels het regeerakkoord om het raadgevend referendum te schrappen. Sinds de introductie in 2015 is er één keer gebruik van gemaakt, destijds ging het over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Een tweede referendum volgt in maart: over de sleepwet en ook derde referendum is nog mogelijk, deze zou gaan over de wet Hillen.

Wat vind jij?
Is het een goed plan dat we geen referendum houden over de afschaffing of hebben ze het in Den Haag helemaal verkeerd begrepen? Deel je mening en ervaring!

[Polldaddy:https://polldaddy.com/poll/9945213]

De Peiling is de hele dag online en bij NH Nieuws op tv. Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl



from NH - nieuws http://www.nhnieuws.nl/nieuws/220197/De%20Peiling:%20Geen%20referendum%20over%20afschaffen%20van%20het%20referendum%3F