donderdag 28 februari 2019

Groot onderzoek naar motorbende Caloh Wagoh naar rechtbank Midden-Nederland

BREUKELEN/UTRECHT - Het omvangrijke onderzoek naar de outlaw motorclub Caloh Wagoh Main Triad is door de rechtbank in Den Haag overgedragen aan de rechtbank Midden-Nederland. Dat gebeurt volgens het Openbaar Ministerie, omdat het onderzoek nauw verweven is met een liquidatiezaak die al langer bij de rechtbank Midden-Nederland loopt.

Twee vermeende leden van Caloh Wagoh worden verdacht van de liquidatie van Jaïr Wessels op een parkeerterrein bij station Breukelen op 7 juli 2017. Met één van hen, Tony de G., heeft het OM vorig jaar een kroongetuigedeal gesloten. Deze kroongetuige zou inmiddels verklaringen hebben afgelegd over meerdere liquidaties.

KOPSTUKKEN
In het onderzoek naar Caloh Wagoh, dat bij de Haagse rechtbank was ondergebracht, zijn twee kopstukken van de club onlangs voorgeleid. Maar prominent lid Greg R. uit Mijdrecht en Caloh Wagoh-leider Delano 'Keylow' R. uit Leiden worden ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op Wessels.

Morgen verschijnen Greg R. en Delano R. voor het eerst voor de rechtbank Midden-Nederland, die voor de gelegenheid zitting houdt in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Naast de moord op Wessels worden zij ook verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van de Turkse Nederlander Zeki Yumusak in Rotterdam, eveneens in 2017.

POLITIE-INVALLEN
De twee kopstukken van Caloh Wagoh werden in november vorig jaar aangehouden toen de politie massaal binnenviel op veertig plaatsen die iets met de motorbende te maken hebben. Bij de politieacties werden drugs en vuurwapens gevonden. Ook werden er voertuigen, mobiele telefoons en taptops in beslag genomen.  

Individuele leden van Caloh Wagoh worden verdacht van betrokkenheid bij liquidaties en andere zware criminaliteit, zoals de beschieting van het Panoramagebouw met een raketwerper. Politie en OM willen aantonen dat de leiding daar actief bij betrokken was, om de club vervolgens als criminele organisatie te kunnen verbieden.

ZAAK VAN LANGE ADEM
Hoewel beide zaken nu door één rechtbank worden behandeld, blijven de afzonderlijke onderzoeken wel in handen van twee verschillende afdelingen van het openbaar ministerie: die van Midden-Nederland en Den Haag.

De inhoudelijke behandeling van de zaken zal nog heel lang op zich laten wachten, mede omdat er een kroongetuige is en al diens verklaringen uitgebreid moeten worden onderzocht.



from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1891390/