donderdag 28 maart 2019

Amersfoort start onderzoek naar Bunschotense discriminatiezaak

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/AMERSFOORT - Amersfoort doet onderzoek naar een Bunschotense discriminatiezaak. Een inwoner van Bunschoten kreeg het advies van de sociale dienst om uit het dorp te verdwijnen, omdat hij homo is. Recent bleek dat de sociaal rechercheur die dat advies gaf niet in dienst is van de gemeente Bunschoten, maar van de gemeente Amersfoort. Daarom is de gemeente Amersfoort een onderzoek gestart.

De zaak draait om Jaap Koelewijn, een inwoner van de gemeente Bunschoten. Hij denkt dat hij zijn uitkering is verloren door discriminatie. In een gesprek met de sociale dienst werd tegen hem gezegd: "Maar het zou ook goed zijn hè, gezien de situatie, dat jij lekker uit Bunschoten verdwijnt. Want het is nog steeds een issue als je homo bent, snap je?" De rechtszaak die Koelewijn hierover aanspande loopt nog.

ONDERZOEK
De verantwoordelijk sociaal rechercheur werkte op het moment van het gesprek voor Bunschoten, maar is in dienst van de gemeente Amersfoort. Daarom is die gemeente een onderzoek gestart naar de zaak. "Als werkgever is de gemeente verplicht onderzoek te doen naar signalen van mogelijk onzorgvuldig handelen van medewerkers", schrijft het Amersfoortse college in reactie op vragen van de SP.

Het onderzoek moet zorgen dat vergelijkbare incidenten niet vaker kunnen voorkomen. Daarbij wil de gemeente gebruik maken van de geluidsopname van het gesprek, maar die is op dit moment nog niet openbaar. "Na de afronding van de gerechtelijke procedure zullen wij met de regiogemeenten beoordelen wat we hiervan kunnen leren", legt het college uit.

EXCUSES
Amersfoort wacht dus nog op de uitspraak van de rechter, maar is daarna bereid om excuses te maken aan Koelewijn. "Respect en zorgvuldigheid staan aan de basis van onze dienstverlening. Daarnaast moeten wij ons goed kunnen verplaatsten in onze inwoners. Als wij deze zorgvuldigheid, empathie en respect niet betrachten of als mensen dat niet zo ervaren dan zijn excuses op zijn plaats", schrijft de gemeente.

Voordat Amersfoort excuses maakt wil de gemeente de bandopname wel horen. "Wij willen ook zelf de uitspraak van de sociaal rechercheur kunnen beoordelen voordat het college hierover een mening vormt. Daartoe is het nodig dat wij de volledige context waarbinnen de uitspraak is gedaan kennen."

VRAGEN
De lokale SP stelde schriftelijke vragen over de zaak. Volgens die partij is het erg kwalijk dat een medewerker van een 'regenbooggemeente' als Amersfoort zo'n uitspraak kan doen. Excuses en gepaste maatregelen zijn volgens de SP op zijn plaats.

Ook vreest de partij dat vergelijkbare situaties vaker voorkomen. Daarop laat de gemeente weten dat de Amersfoortse sociale dienst vorig jaar 244 gesprekken heeft gevoerd met cliënten die mogelijk uitkeringsfraude hebben gepleegd. In acht gevallen heeft dit tot een rechtszaak geleid. In de meeste gevallen is daarin nog geen uitspraak gedaan.

Of Jaap Koelewijn zijn gelijk haalt bij de rechter is nog onduidelijk. De uitspraak werd verwacht op 26 maart, maar is uitgesteld.



from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1899554/