woensdag 27 maart 2019

Eindelijk nieuwe bus voor zwaarlijvige Aya (15) uit Overvecht

UTRECHT - Bijna anderhalf jaar heeft Aya Mohammed uit Overvecht erop moeten wachten: een nieuwe bus waarmee ze vervoerd kan worden. Na een geslaagde crowdfundingsactie was het vandaag dan eindelijk zover en kon de bus worden opgehaald.

De 15-jarige Aya heeft een zeldzame hersenaandoening waardoor ze extreem veel aankomt. Bewegen is moeilijk en de vorige bus die ze had was te krap.

Vader Jihad is dolblij met de nieuwe bus. "Ze kan nu gewoon zittend in haar rolstoel de bus in worden gereden. Er zit een grote lift in. De vorige bus was echt te klein. Ze moest dan voorin zitten. In- en uitstappen deed haar pijn."

CROWDFUNDING
De bus is betaald na een crowdfundingsactie. De ouders van Aya deden in november 2017 een oproep bij RTV Utrecht. Al snel werden duizenden euro's gestort, maar vanwege een probleem met de fabrikant is de bus pas anderhalf jaar later ook daadwerkelijk af.

In 2017 zei Aya dat haar grote droom was om een keer op vakantie te gaan naar Spanje of Italië. Met de nieuwe bus is dat opeens een mogelijkheid. Maar het is nog maar de vraag of haar medische situatie dat toelaat.

MEDISCHE SITUATIE
"Het gaat niet goed", vertelt Jihad over zijn dochter. "Het gaat de verkeerde kant op. Ze weegt nu 197,5 kilo. Ook heeft ze diabetes gekregen en moet ze insuline toedienen." Aya moet iedere week naar het ziekenhuis, soms zelfs meerdere keren per week.

Tot slot bedankt Jihad iedereen die geld heeft gedoneerd voor de bus. Hij heeft er vertrouwen in dat hij het grote gevaarte heelhuids over de weg krijgt. "In ben buschauffeur sinds 1980 en rij altijd schadevrij."



LEES OOK

from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1899509/