vrijdag 12 april 2019

CDA aarzelt over linkse coalitie in provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Wie helpt GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie aan een meerderheid in een nieuw provinciebestuur? Dat was de belangrijkste vraag vanavond in de Provinciale Staten. De nieuwe fracties probeerden in een duidingsdebat chocola te maken van de verkiezingsuitslag, maar erg makkelijk ging het niet.

De beoogde partner CDA moet nog even nadenken of ze in zee willen met de relatief linkse partijen. "Er wordt te weinig rekening gehouden met de rechtse kiezer", sprak lijsttrekker Derk Boswijk uit. Nog voor het weekend nemen de partijen een besluit of ze verder willen praten.

Tweede keus VVD wil meedoen als de christen-democraten meegaan en er daarmee ruimte ontstaat voor een zespartijencoalitie. Lijsttrekker André van Schie noemt de houding van GroenLinks star, door vast te houden aan een meerderheid van vijf partijen, waardoor de liberalen voorlopig buiten de boot vallen.

Informateur Bram van Ojik vindt een verbintenis van zes partijen onverstandig. "Informeren en formeren is een selectieproces." Zijn advies is om wel de keuze te maken om verder te verkennen.



LEES OOK

from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1907164/