donderdag 24 november 2016

OM: verbod tonen hakenkruis Pegida was terecht

AMSTERDAM Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) terecht bepaald dat Pegida-voorman Edwin Wagensveld geen hakenkruis mocht tonen tijdens een demonstratie op 27 februari van dit jaar. Hoewel het logo waarop het symbool was te zien niet strafbaar is, kon volgens de officier van justitie terecht worden gevreesd voor wanordelijkheden.

De boete van 250 euro blijft als het aan het OM ligt dan ook staan. De burgemeester had voorafgaand aan het protest kenbaar gemaakt dat Pegida, net als bij een demonstratie in februari, geen hakenkruis mocht tonen. Desondanks verwijderde Wagensveld tijdens zijn toespraak een sticker van een spandoek, waardoor het symbool toch zichtbaar werd.

Lees ook: Pegida-voorman opgepakt bij rechtbank wegens hakenkruis in prullenbak op shirt

De voorman zei vandaag dat hij het niet eens was met het voorschrift omdat het in zijn optiek over de inhoud ging. Met het logo waarop onder meer een hakenkruis in een prullenbak wordt gegooid, wil Pegida volgens hem juist laten zien dat de groep tegen nazi's is. "De burgemeester gaat over de ordehandhaving, maar beslist niet over de inhoud."

Lees ook: Bedrijfsbus Pegida-aanhanger beklad met hakenkruis

Volgens het OM gaat het in deze zaak vooral om de vraag of het tonen van het hakenkruis tot verstoring van de openbare orde kon leiden. Hoewel de boodschap van het logo na 'goede bestudering' laat zien dat het symbool in een prullenbak wordt gegooid, is het maar de vraag of iemand op straat dit ook zo opvat, aldus de officier.



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/195871/OM:%20verbod%20tonen%20hakenkruis%20Pegida%20was%20terecht