donderdag 22 juni 2017

Gemeentes willen verplichte bedenktijd bij aanschaf huisdier

AMSTERDAM Om impulsaankopen te voorkomen wil de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens dat er een verplichte bedenktijd gaat gelden voor de aanschaf van huisdieren. Namens 36 gemeentes stuurt hij vandaag een brief met dit, en andere voorstellen, naar de Tweede Kamer. Dat vertelt hij in een interview met de Metro.

In de krant is te lezen dat Ivens het gek vindt dat je bijvoorbeeld in bouwmarkten huisdieren kunt kopen. "Mensen gaan daar met een kind naartoe voor een nieuwe tuintafel, maar komen naar buiten met een konijn. Deze impulsaankopen willen we tegengaan, want de dieren zijn het slachtoffer en de gemeenten en asielen draaien ervoor op als de dieren gedumpt worden. Met de bestaande wetgeving kunnen wij dit maar lastig bestrijden", licht de wethouder toe.

Lees ook: Dierenopvangcentrum zoekt hulp voor 21 gedumpte mannetjescavia's: "Ze vechten elkaar de tent uit"

Andere optie
Naast de verplichte bedenktijd staat er in het voorstel nog een andere optie. Het instellen van een termijn waar binnen het dier kan worden teruggebracht, zou volgens de gemeeentes ook een goed idee zijn. Als blijkt dat een dier na een aantal dagen toch niet matcht met de andere huisdieren of met het baasje, dan moet de mogelijkheid er zijn om het dier terug te brengen. "Anders belandt het op straat of in het asiel", is in de reactie te lezen.



from NH - nieuws http://www.nhnieuws.nl/nieuws/208180/Gemeentes%20willen%20verplichte%20bedenktijd%20bij%20aanschaf%20huisdier