vrijdag 29 september 2017

Vluchtelingen Sint-Maarten gestrand in AZC Haarlem

HAARLEM Een groep evacués van Sint-Maarten, die in Nederland onderdak zocht na de verwoestende orkaan Irma eerder deze maand, zit op dit moment in een asielzoekerscentrum in Haarlem. Ze zijn bang voor de toekomst, nu ze weten dat ze hier niet langer kunnen blijven.

Keisha, een van de dertien gevluchte personen van Sint-Maarten, zegt tegen RTL Nieuws dat ze weg moeten uit het AZC, maar nergens naartoe kunnen. Als ze niet uit zichzelf vertrekken, worden ze mogelijk gedwongen een andere opvanglocatie te zoeken, aldus Keisha. "Ik zit hier met mijn twee kinderen en kan nergens naartoe." De kans is volgens haar groot om uitgezet te worden, omdat ze niet beschikken over een Nederlands paspoort. 

'Noodvoorziening'
De groep bestaat uit vijf kinderen en acht volwassenen. Na de orkaan, die deels het eiland Sint-Maarten verwoestte, meldde ze zich als evacués op Schiphol en werden opgevangen in een hotel door de gemeente Haarlemmermeer. Later werden ze overgeplaatst naar een asielzoekerscentrum in de voormalige Boerhaavekliniek in Haarlem, die geldt als 'noodvoorziening'. 

Niemand slaapt op straat 
Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer zegt dat de groep op Sint-Maarten al had gehoord dat ze in Nederland hulp zouden krijgen. "Wij hebben het beleid: niemand slaapt op straat. Daarom werden ze tijdelijk overgeplaatst naar het AZC", aldus de woordvoerder.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is het hun eigen verantwoordelijkheid om een verblijf te regelen. Een woordvoerder laat weten te kijken of er in 'heel acute gevallen' extra hulp beschikbaar is. 



from NH - nieuws http://www.nhnieuws.nl/nieuws/212776/Vluchtelingen%20Sint-Maarten%20gestrand%20in%20AZC%20Haarlem