woensdag 23 januari 2019

Strafzaak tegen drugsverdachten en mogelijke moordenaar Sabee gaat nog lang duren

NIEUWEGEIN/DE MEERN - De rechtszaak tegen een vermeende drugsbende uit Nieuwegein wordt er één van de lange adem. Het onderzoek is nog lang niet afgerond. Ondertussen blijven de zes verdachten in voorarrest zitten en wordt hoofdverdachte Marcel D. steeds meer in verband gebracht met de liquidatie van de Utrechtse crimineel Wout Sabee.

Vandaag stond het zestal voor het eerst voor de rechter. Het OM onthulde de inhoud van zogenoemde 'kluisverklaringen'  die Sabee bij het OM aflegde na een mislukte aanslag op zijn leven in 2014. Die mochten gebruikt worden als hij door onnatuurlijke oorzaak zou komen te overlijden. Dat gebeurde in 2016, toen hij alsnog werd doodgeschoten bij zijn huis in De Meern.

MARCEL GROTE VIJAND
Sabee zei meermaals tegen rechercheurs dat Marcel D. (36) de enig was met wie hij een conflict had. Sabee werkte mee aan drugstransporten van D. naar Engeland. Toen er een partij coke verdwenen bleek te zijn, zou Sabee daarvoor verantwoordelijk zijn gehouden. Ook is er volgens het OM een link met de uitvoerders van de liquidatiepoging in 2014. De chauffeur van het moordteam zou met Marcel D. in verbinding hebben gestaan.  

Marcel D. zelf ontkent elke betrokkenheid bij de moord op Sabee. Zijn advocaat heeft grote twijfels over de betrouwbaarheid van de kluisverhoren. Het OM zou Sabee van alles in de mond hebben kunnen leggen.

DRUGSHANDEL NAAR ENGELAND
De zes mannen die vandaag terecht stonden, werden al jaren door de politie in de gaten gehouden. Ze zouden grote hoeveelheden cocaïne en heroïne naar Groot-Brittannië hebben gesmokkeld. De drugs werden in vrachtwagens verstopt verstopt tussen auto-onderdelen als jumpstarters en accu's. Vier verdachten komen uit Nieuwegein, de twee anderen uit Oss en Wassenaar.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1088015073342341120]

De advocaten van de mannen pleitten ervoor dat de zes hun strafzaak in vrijheid mogen afwachten. Mogelijk gaat de zaak nog meer dan een jaar duren. Maar de rechter vindt de verdenkingen te ernstig wil dat ze in voorarrest blijven.

AANHOUDINGEN
De zes werden afgelopen oktober aangehouden na een grote politieactie. Elf locaties in het land werden doorzocht, waaronder meerdere adressen in de Nieuwegeinse wijk Fokkesteeg. Ze zouden ook gebruik hebben gemaakt van een opslagbox in Bilthoven en een loods in Tull en 't Waal. Bij de invallen werden geld, vuurwapens en drugs in beslag genomen.

[Tweet:https://twitter.com/RiksOzinga1/status/1088067590784720896]

SLAK, FLAPPIE EN NAPOLEON
Het politie-onderzoek is ondertussen nog in volle gang. Het openbaar ministerie verwacht dat er nog veel nieuwe bewijzen worden gevonden. Met name het kraken van zogenoemde PGP-telefoons waarmee criminelen versleutelde berichten naar elkaar sturen, zou veel nieuwe informatie moeten opleveren. Hoofdverdachte Marcel D. zou in die berichten de codenaam Napoleon gebruiken. Mederverdachte Erik W. gebruikte volgens de politie de namen Slak en Flappie.

De volgende zitting in de zaak is opnieuw pro forma en staat gepland op 10 april. Dan wordt meer bekend over de voortgang van het onderzoek.    



from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1874516/