woensdag 11 juli 2018

Justitie: Achraf B. was bij moord op misdaadblogger Martin Kok

UTRECHT - Justitie is ervan overtuigd dat Utrechter Achraf B. op 8 december 2016 in de directe omgeving van seksclub Boccacio in Laren was toen misdaadblogger Martin Kok daar werd doodgeschoten. Dit bleek vandaag tijdens een inleidende zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

B. (25) stond vandaag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 8 december 2016 meerdere kogels op het slachtoffer heeft afgevuurd. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij een eerdere moordpoging op Kok, diezelfde avond bij een hotel op Schiphol.

AANHOUDING
De Utrechter werd in april van dit jaar aangehouden bij een vriendin in Den Bosch. Daar werden ook een pistool met munitie en een flinke hoeveelheid cocaïne en hennep aangetroffen. Ook daarvoor staat hij nu terecht. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem verder ook nog van witwassen van een kleine 7.000 euro.

De verdachte is een tenger gebouwde Marokkaans-Nederlandse man met een zwarte baard en zijn haar in een klein knotje samengebonden op zijn hoofd. Hij is gekleed in jeans en zwart leren jack. "Ik heb hier absoluut niets mee te maken, heb er absoluut niets mee te maken", mompelt hij zacht, wanneer hij de gelegenheid krijgt om op de beschuldigingen te reageren.

De getuige van het OM is de Marokkaanse Nederlander B., die vast zit in Marokko en daar door de autoriteiten is ondervraagd. Advocaat Guy Weski zet vraagtekens bij de verhoormethodes in Marokko. Het land neemt het niet zo nauw met mensenrechten en dus kan er zeker marteling aan te pas zijn gekomen, stelt hij. Weski wil dat het OM de getuige naar Nederland haalt om hem hier te ondervragen.

DNA
De politie kwam Achraf B. op het spoor via medeverdachte Zakaria A. die twee telefoons in zijn bezit had die op de betreffende tijdstippen werden aangestraald in Schiphol en Laren. Op één van die toestellen zat B.'s DNA.

Opmerkelijk genoeg heeft het Openbaar Ministerie de dagvaarding tegen A. afgelopen week ingetrokken wegens gebrek aan bewijs. Deze eveneens 25-jarige Utrechter blijft wel verdachte, maar hoeft dus niet voor de rechter te verschijnen. Wel blijft hij gevangen wegens een veroordeling in een andere zaak.

De vermoorde Martin Kok (49) kwam zelf ook uit het criminele milieu en zat twee lange gevangenisstraffen uit. Na zijn vrijlating startte hij de website Vlinderscrime. Daarop bracht hij veel inside-nieuws over misdrijven, waarbij de hij verdachten met naam en toenaam noemde. Hij overleefde meerdere aanslagen op zijn leven.

De verdachte blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank vindt dat er voldoende bewijzen zijn voor de verdenkingen tegen hem. De strafzaak gaat 3 oktober verder.



from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1798694/