woensdag 28 november 2018

Provincie erkent fouten grondverkoop, oppositie boos om infogebrek

PROVINCIE UTRECHT - Tijdens de verkoop van kavels aan de Dolderseweg zijn meerdere fouten gemaakt. De provincie Utrecht erkent deze fouten nu ook. "Als college weten en voelen wij ons verantwoordelijk voor de gang van zaken zoals geschetst in het rapport", aldus een schriftelijke reactie van Gedeputeerde Staten.

Het kritische Rekenkamer-rapport over de grondverkoop nabij vliegbasis Soesterberg heeft veel boze tongen losgemaakt in de provinciale politiek. Een PVV-motie van wantrouwen ligt klaar voor gedeputeerde Maasdam (CDA), maar of die een meerderheid gaat halen is nog maar de vraag. Oppositiepartijen zijn wel stellig. "We zijn bewust op het verkeerde been gezet", zo stelt de ChristenUnie.

De reden tot kritiek is de informatievoorziening aan Provinciale Staten. In het Rekenkamerrapport is een apart hoofdstuk gemaakt voor de communicatie tussen het bestuur, Rekenkamer en de politieke partijen.

INFORMATIE WEGGELATEN
De huisadvocaat van de provincie had een advies geschreven over de kwestie. Vanuit de directie is besloten om een verkorte versie van dit advies door te geven aan PS om verwarring te voorkomen. Oppositiepartijen beschouwen dit als informatie achterhouden. "Dit is een politieke doodzonde", zo stelt Arne Schaddelee de ChristenUnie. De PVV spreekt over het frustreren van het onderzoek.

Ook de Rekenkamer zelf had moeite met het opstellen van het rapport. Voor het onderzoek is door de provincie een tijdlijn gemaakt over het verkoopproces. De Rekenkamer zag dat daar veel essentiële momenten in ontbraken. Ambtenaren die werden gevraagd naar die essentiële momenten verwezen weer terug naar die vastgestelde tijdlijn. De Rekenkamer zegt dat hierdoor niet alles volledig in het rapport is gekomen.

POLITIEKE REACTIES
"Als ze het niet zelf doet, dan moeten we haar een handje helpen", aldus PVV-fractievoorzitter René Dercksen. Hij heeft een motie van wantrouwen klaarliggen. Ook de ChristenUnie is niet te spreken. "De basis van het vertrouwen is dat de informatie die we krijgen klopt en volledig is. Deze gedeputeerde is niet meer houdbaar", zo stelt partijleider Arne Schaddelee.

"Het had me verbaasd als ze dat niet zouden doen", reageert CDA-leider Chris Westelaken op de kritiek van de oppositie. Zijn gedeputeerde wordt door hen het vuur aan de schenen gelegd. "Dat is immers de rol van de oppositie."

Verwijten over integriteit wuift hij weg. "Ik verwijs naar het rapport". Daarin staat volgens hem dat er geen sprake is van niet-integer handelen. De Rekenkamer sloot die conclusie niet uit, maar kon het aan de andere kant ook niet aantonen. "Iedereen binnen de ambtelijke organisatie doet stinkend hun best, maar ze zitten niet bewust de boel te verzaken", aldus Westelaken.

DEBAT
De provincie geeft aan dat er verbeteringen worden doorgevoerd. Een debat over de kwestie gaat in december nog plaatsvinden.




from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1850969/