donderdag 29 november 2018

Rijk gaat meebetalen aan bed-bad-broodvoorzieningen

UTRECHT - Uitgeprocedeerde asielzoekers in de bed-bad-broodvoorzieningen in Utrecht gaan beter worden begeleid als het aan de gemeente ligt. Ze willen het proces versnellen en verbeteren. In ruil daarvoor gaat het Rijk meebetalen aan deze vorm van opvang. De gemeente hoeft die kosten dus niet meer alleen te dragen. Vanmorgen werd die afspraak ondertekend in een bestuursovereenkomst tussen het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Al eerder lekte over die overeenkomst nieuws uit. Vorige week werd bekend dat Utrecht, samen met vier andere steden, meedoet aan een pilot. Het betreft een driejarige proef waarbij gemeenten en het Rijk samenwerken aan de ontwikkelingen van Landelijke Vreemdelingen Voorzieningen (LVV).

DUURZAME OPLOSSING
In de praktijk betekent deze pilot voor de uitgeprocedeerde asielzoekers dat ze moeten meewerken aan een 'duurzame oplossing'. Dit zijn legalisering van verblijf, vrijwillige terugkeer of doormigratie, zo meldt het Utrechtse college van B&W in een brief.

Al jaren loopt er een slepende discussie tussen het kabinet en gemeenten over de opvang van enkele duizenden asielzoekers. Het gaat om asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen maar die vervolgens Nederland niet willen of kunnen verlaten.



from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1854591/