In totaal kwamen er vorig jaar net geen 1400 meldingen binnen, die in totaal tot bijna 100 aanhoudingen leidden. Veruit de meeste meldingen gingen over soft- en harddrugs. Volgens Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem komt dat vooral doordat die criminaliteit het meest zichtbaar is: "Mensen hebben daar toch vaak signalen van, of last van. Het is criminaliteit die je makkelijk kunt herkennen."
Zo werd een hennepkwekerij in Breukelen ontmanteld na een anonieme tip. Het ging om een kwekerij op bedrijventerrein De Corridor. In het pand stonden bijna 350 planten.
Maar het is niet alleen drugscriminaliteit waarover tips binnen zijn gekomen bij het meldpunt: ook een anonieme melding over mogelijke illegale prostitutie in Baarn werd een succesverhaal voor de politie. Uiteindelijk werden eind vorig jaar drie mannen gearresteerd en veroordeeld.
BEWUST KIEZEN VOOR ANONIEM
Volgens Janssen kiezen veel tipgevers heel bewust voor het anonieme platform: "Omdat ze liever zelf niet naar de politie gaan of durven", vertelt hij. "Bijvoorbeeld uit angst voor represailles, maar het kan ook zijn dat mensen de gevolgen niet zo goed kunnen overzien. Of het gaat om een bekende, bijvoorbeeld iemand uit je familie waar je een tip over kan hebben."
GEMEENTES BETALEN
Bruikbare tips die binnenkomen bij Meld Misdaad Anoniem worden doorgespeeld naar de politie. Gemeentes moeten voor die informatie betalen. Niet alle gemeentes kopen de tips. In onze regio heeft alleen de gemeente Utrecht een structurele samenwerking met het meldpunt.
Janssen: "En die informatie gebruiken ze onder andere voor de bestuurlijke aanpak van de criminaliteit. In de huidige tijd pak je criminaliteit niet alleen strafrechtelijk aan, maar zijn er ook bestuursrechtelijk veel mogelijkheden en dat is de reden dat gemeenten de meldingen willen ontvangen."
AANSTUREN
De gemeente Utrecht is vanaf het begin (2002) betrokken bij het project. Burgemeester Jan van Zanen: "Melden geeft mij ook mogelijkheden om te sturen, geeft mij mogelijkheid om tegen de politie te zeggen: een tandje erbij, of daar kan je iets rustiger aan doen."
Dat het de gemeente geld kost, vindt hij geen probleem: "Het is gewoon een commerciële partij, Meld Misdaad Anoniem. Ik betaal er graag voor, omdat ik het heel belangrijk vind dat mensen die iets zien - extra ogen en oren in mijn wijken - dat die serieus worden genomen. En dat die tip ons bereikt. Het is ook echt een service aan de burger."
Een lijst van alle opgeloste zaken met hulp van tips die gemeld werden bij Meld Misdaad Anoniem in onze provincie is hier te vinden.
from RTV Utrecht http://rtvu.nl/n/1891769/