zondag 31 januari 2016

Politie altijd mee met ambulance naar azc Zaandam na belagen hulpverleners

ZAANDAM De politie neemt maatregelen naar aanleiding van de ongeregeldheden bij het asielzoekerscentrum aan de Rijshoutweg in Zaandam. Tientallen vluchtelingen keerden zich daar tegen hulpverleners. Ambulances rukken voortaan niet meer zonder politiebegeleiding uit naar het opvangcentrum.

Dat schrijft De Telegraaf vanavond. Daarnaast gaat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) onderzoek doen en kijken of de groep relschoppers vervolgd kan worden.

Zelfmoordpoging
Na een zelfmoordpoging van een bewoner van het azc ging het afgelopen nacht mis. Zijn vrouw en andere medebewoners kregen het aan de stok met de hulpverleners. Vijftien agenten moesten te hulp schieten om de menigte in toom te houden. De neef van het slachtoffer werd aangehouden.

Lees ook: Tientallen asielzoekers in Zaandam keren zich tegen hulpverleners

Het ambulancepersoneel is afgelopen nacht weggegaan omdat het te onveilig werd, zegt politiewoordvoerder Petrie Koenen tegen de krant. Ook agenten hebben volgens haar buiten gewacht tot de bewoners de gewonde man naar buiten brachten.

Peter Duif van Ambulance Amsterdam laat weten dat het bezoek van de hulpverleners had voorkomen kunnen worden. Het slachtoffer had volgens hem eerder gevraagd om hulp. "Als daar beter op was gereageerd hadden we daar niet heen hoeven rijden, met alle gevolgen van dien."

Lees ook: Boze asielzoekers protesteren in Zaandam: "Wil m'n menselijkheid niet verliezen"

De spoedritten van ambulances naar het Zaanse asielzoekerscentrum zullen voorlopig begeleid worden door politieagenten.



from RTV N-H - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/178937/Politie%20altijd%20mee%20met%20ambulance%20naar%20azc%20Zaandam%20na%20belagen%20hulpverleners