vrijdag 27 mei 2016

Alkmaarse vrienden komen in actie: "Vano, Giorgi en Anna moeten blijven!"

ALKMAAR De Georgische broers Vano (22) en Giorgi (14) wonen al zeven jaar in Alkmaar, hun zusje Anna (6) is er zelfs geboren. Ze moeten echter terug naar Georgië omdat hun Kinderpardon is afgewezen. Staatssecretaris Dijkhoff zei gisteren nog de regeling niet aan te passen.

Vano en Giorgi kwamen in 2009 met hun ouders naar Nederland, omdat het in Georgië te gevaarlijk was om op te groeien. In 2010 vroeg het gezin in Nederland asiel aan.

Afgewezen
Als een asielzoeker op zijn 18e langer dan vijf jaar in Nederland is, zou hij of zij onder de definitieve regeling van het kinderpardon vallen. In dit geval geldt dat niet voor Giorgi, omdat hun verzoek tot aan de hoogste rechter is afgewezen op grond van het meewerkcriterium. Dat betekent dat ze onvoldoende hebben meegewerkt aan hun terugkeer naar Georgië.

Het lijkt er daarom op dat het gezin na zeven jaar in het asielzoekerscentrum in Alkmaar te hebben gewoond, geen verblijfsvergunning krijgt. Volgens de broers zal uitzetting hun leven volledig overhoop gooien. Ze spreken de taal niet, kennen het land niet en hebben in Georgië ook geen vrienden. Daarom komt een groepje Alkmaarse vrienden nu in actie.

Facebookactie
Met de Facebookpagina 'Vano moet blijven' hopen onder andere Zuhal, Sanne en Yilmaz zo veel mogelijk mensen te bereiken. Foto's worden gedeeld en scholen en sportclubs opgeroepen. Zelfs burgemeester Piet Bruinooge staat achter hen. Hij schrijft een brief naar Staatssecretaris Dijkhoff met het verzoek om Vano, Giorgi en Anna in Alkmaar te houden.

Op 15 juni staat er een rechtszaak gepland. De kans is groot dat het gezin dan te horen krijgt of ze mag blijven, of moet vertrekken.



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/185863/Alkmaarse%20vrienden%20komen%20in%20actie:%20%22Vano,%20Giorgi%20en%20Anna%20moeten%20blijven!%22