maandag 30 mei 2016

Boze asielzoekers uiten onvrede in gemeentehuis Haarlem over woonsituatie

HAARLEM Een groep van acht á negen asielzoekers is vanmiddag bij de publiekshal van de gemeente Haarlem verhaal gaan halen over hun woonsituatie. De groep is in afwachting van een nieuwe woonruimte, maar wordt naar hun mening niet snel genoeg geholpen. De politie is er uiteindelijk bijgeroepen.

De groep statushouders woont momenteel in een studentenwoning aan de Zijlweg en doet mee aan een zogenoemd 'studentenstatushoudersproject' van het COA en de gemeente. Maar anders dan de bedoeling was, wonen er niet alleen studenten in het pand. Er zitten ook mensen tussen die niet willen studeren, of dat zelfs niet kunnen omdat ze analfabeet zijn.

"Door een verkeerde selectie zijn er ook mensen in dat pand terechtgekomen die vinden dat ze daar niet passen", vertelt een woordvoerster aan NH. "We proberen al een aantal maanden om dit op te lossen, door in samenwerking met de woningcorporaties woningen te regelen waar ze in groepjes kunnen wonen. Helaas gaat het overleg niet heel snel, maar er zit wel schot in."

Geïntimideerd
Toen de groep bij de balie van de publiekshal aankwam, voelden medewerkers zich geïntimideerd. Daarop werd besloten de politie in te schakelen.
 Uiteindelijk liep het protest met een sisser af. "De groep heeft het pand vrijwillig verlaten. Er is geen sprake geweest van geduw", benadrukt de woordvoerster. "De politie was er alleen ter ondersteuning."

Lees ook: Noord-Holland maakt zich op voor duizend extra vluchtelingen

Het was niet de eerste keer dat de bewoners de gemeente bezochten. "Ze beseffen alleen niet dat een bezoek aan de publiekshal ze niet verder helpt. Ze roepen zo alleen negatieve aandacht over zich."



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/186007/Boze%20asielzoekers%20uiten%20onvrede%20in%20gemeentehuis%20Haarlem%20over%20woonsituatie