maandag 30 januari 2017

De verkiezingskoorts stijgt bij kinderen uit Huizen

HUIZEN Ook bij de kinderen van basisschool De Parel in Huizen stijgt de verkiezingskoorts. De komende maand staan de lessen op school in het teken van de verkiezingen. En de aftrap was vandaag in de raadszaal van de gemeente Huizen.

De leerlingen konden zo zien hoe een gemeenteraad werkt en lieten de raadsleden onder andere praten over bezuinigingen op speeltuintjes en of er woningen gebouwd konden worden op het plein en het schoolplein. De kinderen leerden vandaag alles over besturen en debatteren in hun gemeente. Maar eigenlijk zijn ze al heel goed op de hoogte. Zo vertelt een leerling dat "je het in een gemeente allemaal eens moet zijn".

Onderwerpen
Aan de hand van stellingen stelden de kinderen vragen over wat zij belangrijk vinden. Ze weten al heel goed waar ze zich voor gaan inzetten. "Ik vind dat bij onderwerpen over kinderen, kinderen onder de achttien jaar ook mee mogen stemmen." Een ander vertelt dat ze zich juist in wil zetten voor de natuur en dieren.  

Lees ook: Peiling: PVV bijna verdubbeld, betaalbaarheid zorg belangrijkste thema

De leerlingen gaan nu zelf per groep in groep 5, 6, 7 en 8 vier politieke  partijen oprichten. Elke partij bedenkt dan een actiepunt dat uit te voeren is voor de school. Dan wordt er per groep gestemd welke partij het beste idee heeft. Deze gaat door naar de schoolverkiezing met een echte kieslijst met kandidaten en een heus lijsttrekkersdebat.

Een week na de landelijke verkiezingen zijn deze schoolverkiezingen en het idee dat uiteindelijk wordt gekozen door de leerlingen zal de school proberen uit te voeren, eventueel met crowdfunding.



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/199527/De%20verkiezingskoorts%20stijgt%20bij%20kinderen%20uit%20Huizen%20