maandag 30 januari 2017

NH Peilt: Wereldwijd protest tegen inreisverbod Trump

NH PEILT Inwoners van 7 islamitische landen zijn voorlopig niet welkom in de Verenigde Staten. Wereldwijd is er fel protest tegen die maatregel. Wat vind jij er van?

Landen
Trump bepaalde vrijdag dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië de komende maanden niet welkom zijn in de Verenigde Staten.

'Geen moslimban'
Trump zegt in een verklaring dat de media valselijk berichten dat hij een 'moslimban' zou hebben ingevoerd. 'Dit gaat niet over religie, maar over terrorisme en over hoe we ons land veilig houden', aldus de nieuwe Amerikaanse president.

Onduidelijkheid
De maatregel zorgt bij veel reizigers uit islamitische landen voor onduidelijkheid. Mensen met een Green Card, een permanente verblijfsvergunning, mochten eerst wel de Verenigde Staten uitreizen, maar niet meer terug. Nu is besloten dat deze verblijfsvergunninghouders wel weer vrij reizen.

Wereldwijd protest
Afgelopen weekend is over de hele wereld geprotesteerd tegen het inreisverbod. Ook in Amerika gingen tienduizenden mensen de straat op. In Nederland riepen demonstranten leuzen tegen de KLM die meewerkt aan het inreisverbod.

KLM werkt mee
De KLM bevestigt aan de NOS dat een aantal mensen dit weekend is verteld dat ze niet mee mochten. De maatschappij wil niet zeggen hoeveel dat er waren.

Hoorzitting
GroenLinks en D66 vinden dat Nederland niet zomaar mee moet werken aan het beleid van Trump. Beide partijen eisen een hoorzitting.

Hoge boetes
Volgens pilotenvakbond VNV hebben luchtvaartmaatschappijen niet veel keus en moeten ze wel meewerken. 'Er worden vijfcijferige boetes uitgedeeld per reis aan luchtvaartmaatschappijen die reizigers die vallen onder het inreisverbod toch in de Verenigde Staten afleveren', zegt Steven Verhagen van de pilotenvakbond in De Telegraaf. 'Gaat de overheid dan die boetes betalen? Nee, want dat is staatssteun en dat mag ook niet.'

Wat vind jij?
Wat vind jij van het inreisverbod van Trump? We horen het graag van je!

NH Peilt is de hele dag online, om 11:20, 12:40 en 16:40 uur op de radio en vanaf 17:00 uur in het nieuws op TV. Dan worden ook internetreacties voorgelezen, dus laat jouw mening aan de hele provincie horen en reageer!

Reageren doe je door je onderaan deze pagina aan te melden via Facebook. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar nhpeilt@nhnieuws.nl



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/199491/NH%20Peilt:%20Wereldwijd%20protest%20tegen%20inreisverbod%20Trump