maandag 30 januari 2017

Gehandicapte Riccardo heeft duidelijke boodschap voor de politiek: "Stop met bezuinigingen in de zorg"

PURMEREND Betaalbaarheid van de zorg is voor veel Noord-Hollanders het belangrijkste thema bij de aankomende verkiezingen. Zo ook voor de 41-jarige Riccardo.

Door zuurstofgebrek bij zijn geboorte is Riccardo spastisch en heeft hij een middenrifbreuk. "Hierdoor ben ik al mijn hele leven gebonden aan een rolstoel. Van aan- en uitkleden tot eten en drinken; ik moet met bijna alles geholpen worden. De zorg die ik daarvoor nodig heb, is in de laatste jaren alleen wel heel hard achteruit gegaan."

Lees ook: Peiling: PVV bijna verdubbeld, betaalbaarheid zorg belangrijkste thema

Riccardo woont op zichzelf en heeft zorg op afroep. Als hij de speciale intercom gebruikt, staat er binnen een half uur iemand op de stoep op hem te helpen. "Een mooi systeem, maar er is door de bezuinigingen wel veel veranderd. Vroeger werd er uitgebreid de tijd voor je genomen en maakte het niet uit hoe lang het duurde. Tegenwoordig is dat wel anders. Alles heeft een maximale tijdsduur en overal wordt over gediscussieerd. De kans bestaat bijvoorbeeld dat ik 's ochtends geen kopje thee meer mag drinken, want dat duurt te lang."

Hogerhand
Riccardo neemt de werknemers echter niks kwalijk. "Er is simpelweg te veel bezuinigd en daar zijn zij net zo hard de dupe van. Ze lopen zich helemaal het schompes en ik zie ze dan ook komen en gaan. Ze rennen van cliënt naar cliënt; dat houd je niet vol. Al die bezuinigingen van de laatste jaren komen van hogerhand, terwijl zij geen idee hebben hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Laat ze maar eens een dagje meelopen!" 

Naast deze openbare uitnodiging heeft Riccardo nog een andere boodschap voor de politiek. "Er moet meer geld naar de zorg. En de zorg moet terug naar de basis, waar kwaliteit van leven bovenaan staat."



from NH - nieuws http://www.rtvnh.nl/nieuws/199521/Gehandicapte%20Riccardo%20heeft%20duidelijke%20boodschap%20voor%20de%20politiek:%20%22Stop%20met%20bezuinigingen%20in%20de%20zorg%22